
 
 

 
In the Matter of 
 
DEPARTMENT OF VETERANS AFFAIRS 
SAMUEL S. STRATTON VA MEDICAL 
  CENTER 
ALBANY, NEW YORK 
 

 

and 
 
LOCAL 200UNITED, SERVICE 
  EMPLOYEES INTERNATIONAL UNION     
 

        Case No. 15 FSIP 28 
 

 
 

ARBITRATOR’S OPINION AND DECISION 

Local 200United, Service Employees International Union 
(Union) filed a request for assistance with the Federal Service 
Impasses Panel (Panel) to consider a negotiation impasse under 
the Federal Service Labor-Management Relations Statute 
(Statute), 5 U.S.C. § 7119, between it and the Department of 
Veterans Affairs (VA), Samuel S. Stratton VA Medical Center, 
Albany, New York (Stratton VAMC or Employer).   

 
The parties had reached agreement on a successor collective 

bargaining agreement (CBA), but the agency head, pursuant to 5 
U.S.C § 7114(c) (4), disapproved portions of that agreement.1/ In 
subsequent bargaining the parties were able to reach agreement 
on all but five of the disapproved provisions, which were the 
subject of the request for Panel assistance. Following an 
investigation of the request, the Panel directed the parties to 
submit their dispute to the undersigned for mediation-
arbitration at the Panel’s offices in Washington, D.C. The 
parties were informed that if a complete settlement were not 
reached during mediation, I would issue a binding decision to 
resolve the dispute. On July 14 and 15, 2015, I conducted a 
mediation-arbitration proceeding with representatives of the 
parties.  During the mediation portion of the proceeding, the 
parties resolved four of the five provisions in dispute but were 
not able to reach agreement on Article 29, § 29.6, “Work 

1/  The VA’s Assistant Secretary for Human Resources and 
Administration disapproved the agreement on July 22, 2014, 
based on a review by its Acting General Counsel, who found  
69 provisions to be either “legally deficient or require 
clarification.”   
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Schedules - Tours of Duty.” Therefore, I am required to issue a 
final and binding decision resolving the parties’ dispute 
regarding this provision. In reaching this decision, I have 
considered the entire record in this matter, including the 
parties’ last best offers and post-hearing briefs. 

   
BACKGROUND 

 
The VA’s mission is to “fulfill President Lincoln’s promise 

‘to care for him who shall have borne the battle, and for his 
widow, and his orphan’ by serving and honoring the men and women 
who are America’s veterans.” Since 1951, Stratton VAMC has 
served veterans in 22 counties of upstate New York, western 
Massachusetts and Vermont. The Union represents 596 non-
professional Title 5 and Title 38 Hybrid General Schedule (GS) 
and Wage Grade (WG) employees who work in VA hospitals, nursing 
and assisted living homes, and at Syracuse University.2/ Examples 
of GS positions include licensed practical nurse (LPN), nursing 
assistant (NA), medical support assistant (MSA), administrative 
assistant, secretary, and police officer. Housekeeping workers, 
food and laundry service employees, maintenance workers, machine 
operators and carpenters are among those classified as WG. The 

2/  There are 310 Title 5 employees and 286 Title 38 Hybrid 
employees in the bargaining unit. In the context of this 
case, “Title 5” refers to 5 U.S.C. § 5301 et seq., 
otherwise known as “Chapter 53, Pay Rates and Systems” for 
GS employees. “Title 38” is used to reference the pay 
system and collective bargaining rights of VA employees 
addressed in “Chapter 74 – Veterans Health Administration – 
Personnel,” 38 U.S.C. § 7401 et seq. There are two kinds of 
Title 38 employees: Pure and Hybrid. Pure Title 38 
employees (e.g., physicians, dentists, registered nurses, 
podiatrists, and physician assistants) have limited 
collective bargaining rights and are not in this bargaining 
unit. Title 38 Hybrid employees, such as those in this unit 
(e.g., LPNs, NAs and MSAs), are hired pursuant to 5 U.S.C. 
§ 7401 (3). They are in positions that would “otherwise 
receive basic pay in accordance with the General Schedule 
under section 5332 of title 5” (38 U.S.C. § 7401 (A) (ii)). 
For all personnel-related matters, Hybrid employees are 
subject to the collective bargaining provisions of the 
Statute unless the “matter” or “question” involves: “(1) 
professional conduct or competence, (2) peer review or (3) 
the establishment, determination or adjustment of employee 
compensation under this title” (38 U.S.C. § 7422(a) and 
(b)).  
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parties’ current CBA took effect in October 2004 but has been 
extended in 3-year increments since its original 2007 expiration 
date.   
 

ISSUE AT IMPASSE 
 

The agency head disapproved the following agreed-upon 
provision regarding Article 29, § 29.6:      

 
Rotating or permanent tours of duty will be scheduled 
in a fair and equitable manner.  Where permanent tours 
of duty are in effect or proposed, the senior 
qualified employee in the work group will be given 
preference insofar as possible, in the selection of a 
shift. In the event that there is a scheduling change 
within a position description, there will first be a 
voluntary solicitation to fill the position. If all 
the positions are not filled, then the least senior 
person will be selected to fill the position.3/ 

 
Following resumed negotiations over the provision, the parties 
now essentially disagree over: (1) the role seniority should 
play in assigning employees to new tours of duty or to vacancies 
on established ones; and (2) what impact, if any, § 29.6 tour 
assignments would have on matters excluded from bargaining under 
38 U.S.C. § 7422(b) for Title 38 Hybrid employees.  
 

POSITIONS OF THE PARTIES 
 

1. The Union’s Position 
 

The Union contends that the following wording, with 
substantive changes highlighted, should be imposed because it 
appropriately addresses the legal issues raised by the agency 
head without unnecessarily altering the previously agreed-upon 
provision:  

   
Rotating or Permanent tours of duty will be scheduled 
in a fair and equitable manner to the extent possible. 
Where permanent tours of duty are in effect or 

3/  According to the VA’s Assistant Secretary for Human 
Resources and Administration, the provision violates 
management’s right “to determine the personnel by which 
agency operations shall be conducted.  5 U.S.C. § 7106(a) 
(2)(B). Moreover, for Title 38 employees, the Union may not 
negotiate matters excluded under 38 U.S.C. § 7422(b).” 
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proposed, the most senior equally qualified employee 
in the work group will be asked by seniority 
preference first for the available shift. In the event 
that there is a scheduling change within a position 
description, there will be a voluntary solicitation to 
fill the position. If all the positions are not 
filled, then the least senior equally qualified person 
will generally be selected to fill the position.  
 
This proposal, like the previously agreed-upon provision, 

does not violate management’s right “to determine the personnel 
by which agency operations shall be conducted.” A union may 
negotiate over hours of duty or shifts and nothing in the 
Union’s proposal infringes on management rights.  With regard to 
the Title 38 Hybrid employees, “rotating or permanent tours of 
duty are negotiable” and do not interfere with “non-negotiable 
procedures of professional conduct or competence, peer review 
and employee compensation.” The proposal “is for a vacant 
position that exists within a department” for equally qualified 
employees “and would be a lateral change based on seniority.” It 
is “not intended for new hires” and would not affect 
management’s right to hire new employees or its right to 
establish qualifications. 

   
The Union disagrees with the Employer’s premise that 

considerations unique to Title 38 Hybrid employment should 
affect the wording of § 29.6. While it concedes that it cannot 
negotiate over matters excluded under 38 U.S.C. § 7422(b), the 
Union is entitled to “negotiate over all other matters 
pertaining to Title 38 Hybrid positions covered under Title 5.” 
The excluded subjects have nothing to do with hours of work, 
much less an employee’s bid to work a different tour. The Union 
notes that the parties have already agreed in Article 29, § 29.1 
that “[f]or Title 38 and Hybrid Title 38 employees, the Union 
may not negotiate matters excluded under 38 U.S.C. § 7422(b); 
professional conduct or competence; peer review; or the 
establishment, determination, or adjustment of employee 
compensation.”4/ Because § 29.1 is meant to apply to all sections 

4/  Section 29.1 is a general provision that addresses the work 
week and scheduling matters.  The agency head’s disapproval 
of § 29.1 specifically faults the parties for failing to 
make it clear that the Union is statutorily prohibited from 
negotiating over “matters excluded under 38 U.S.C. § 
7422(b).” The parties incorporated the language quoted 
above at the end of § 29.1 to meet this objection. 
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of Article 29, there is no need to duplicate it in § 29.6, as 
proposed by the Employer.    
 
2. The Employer’s Position 
 
 The Employer’s proposes the adoption of the following 
wording to resolve the parties’ impasse: 
 

Rotating or permanent tours of duty will be scheduled 
in a fair and equitable manner to the extent possible.  
 
Where permanent tours of duty are in effect or 
proposed, employees may submit a request for a change 
in location or change in shift within the same 
service. In filling such a vacancy, management 
reserves the right to make the assignment based on 
good faith considerations in assuring effective 
management of the work.  Seniority will be considered 
and the request may be granted if the employee has the 
requisite skills and abilities, provided such 
relocation would be consistent with effective and 
efficient staffing.   
 
In the event that there is a scheduling change, there 
will first be a voluntary solicitation to fill the 
position. If all the positions are not filled, the 
least senior will generally be selected to fill the 
position. 

 
Assignment of Title 38 employees is a matter of 
professional conduct or competence in that it involves 
direct patient care and clinical competence (e.g., 
specific  competencies of an individual on duty in a 
given unit at a given time may impact the quality of 
patient care available on that unit). Accordingly, the 
following provisions must be read consistently with 
the exemptions from collective bargaining provided by 
38 [U.S.C. §] 7422(b) and to allow for exceptions 
within management’s sole discretion to meet patient 
care needs. 
 

  First, the Employer asserts that issues of professional 
conduct and competence affecting Title 38 Hybrid employees are 
not negotiable under 38 U.S.C. § 7422, noting that VA Handbook 
5005/57, Part II, Chapter 3 outlines the appointment of Title 38 
Hybrids.  During the mediation portion of the proceeding, the 
Employer argued that the Union’s proposal necessarily affects 



6 
 

both professional conduct and competence. It gave examples of 
circumstances where it needs to consider issues other than 
general qualifications when assigning employees to tours of 
duty, such as whether a particular employee has difficulty 
working at night or with certain patients.   

 
Second, the Union’s proposal “infringes on Management’s 

right to hire, assign and direct.” The Union’s proposal would 
have “a significant impact on Management’s ability to reassign 
[and] fill vacant positions [,] and the agency will be impacted 
in attempting to ensure that Veterans receive the best possible 
care.”  Utilizing seniority as the criterion “for hiring, work 
assignments or shift assignments is not taking into 
consideration [] the unique requirements of a medical facility 
and the best interests of our patients.” Seniority 
determinations also “fail to take into consideration national 
hiring standards, retention and recruiting difficulties and the 
accommodation of individuals with disabilities.” For these 
reasons, American Federation of Government Employees, Local 1164 
and Social Security Administration, 60 FSIP 785 (2005), which 
was discussed during mediation, does not apply to this 
situation. 

 
CONCLUSIONS 

 
 Having carefully considered the entire record in this case, 
including the evidence and arguments presented by the parties 
during the mediation-arbitration proceeding and in their post-
hearing briefs, I have concluded that the Union’s proposal takes 
into account the Employer’s rights, under both Title 38 and the 
Statute, and is the more appropriate resolution of this dispute. 
 
 With regard to the Employer’s contention that the Union’s 
proposal infringes on management’s rights under § 7106(a)(2) of 
the Statute, the Panel may resolve such a claim only by applying 
previous Federal Labor Relations Authority (FLRA) cases where a 
“substantively identical” proposal has been found negotiable.  
Commander, Carswell Air Force Base, Texas and American 
Federation of Government Employees, Local 1364, 31 FLRA 620, 
624-25 (1988) (Carswell AFB). Contrary to the Employer’s 
position, in American Federation of Government Employees, Local 
1164 and Social Security Administration, 60 FLRA 785 (2005) 
(SSA), the FLRA found a proposal substantively identical to the 
one proposed by the Union to be negotiable.  The proposal in SSA 
required assignment to specialized units, by seniority, of 
employees who met the qualifications established by management 
to perform the work. Based on precedent, the FLRA stated that 



7 
 

“[a] proposal requiring selection based on seniority does not 
affect management’s rights to assign work and/or assign 
employees where management has already determined, or retains 
the authority to determine, that the employees are equally 
qualified for the work assignments.” In reaching that 
conclusion, the FLRA pointed out that, in addition to requiring 
employees to possess specific knowledge, skills, and abilities 
needed to do the work of a position, an agency may take into 
consideration “job-related individual characteristics such as 
judgment and reliability.” 
 
 The Union’s proposal specifically allows the Employer to 
make assignments to permanent tours of duty, by seniority, among 
“equally qualified” employees.  Only management can set and 
apply those qualifications and only management can determine 
which employees are equally qualified for a particular tour of 
duty.  As the Employer may take into account “job-related 
individual characteristics” in making this determination, it 
should not have the problem alluded to at the hearing of being 
forced to assign a particular employee to a tour of duty to 
which that employee is not suited for job-related reasons.  
Therefore, I conclude that the Union’s proposal is substantively 
identical to the proposal found negotiable in SSA.  Accordingly, 
consistent with the guidance provided by the FLRA in Carswell 
AFB, I reject the Employer’s contention that the proposal 
interferes with its rights under § 7106(a)(2) of the Statute.   
 

Insofar as the Employer argues that the proposal fails to 
take into consideration matters involving hiring, retention, and 
recruiting, it is raising issues that are at most tangential to 
an article governing work schedules and tours of duty.  If the 
existence of such issues could negate the use of seniority in 
making assignments to tours of duty, they could also override 
the use of seniority in a wide range of other circumstances, 
which would be inconsistent with longstanding FLRA precedent.  
The Employer also raised the issue of the effect of the proposal 
on the accommodation of individuals with disabilities. According 
to the Union’s unrefuted claims at the hearing, such matters are 
handled by a separate process and are not relevant to procedures 
under Article 29. 

 
 The Employer also asserts that the proposal impinges on its 
right under 38 U.S.C. § 7422 to refrain from negotiating over 
matters of professional conduct and competence for the Title 38 
Hybrid employees in the unit.  As the Union acknowledges, 
matters of professional conduct and competence are excluded from 
negotiations by 38 U.S.C. § 7422(b).  Indeed, the parties have 
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already agreed to place that proscription in § 29.1, which 
applies to Article 29 in its entirety.  Pursuant to 38 U.S.C. § 
7422(c), “professional conduct or competence” means “direct 
patient care” and “clinical competence.”  This language gives 
the Employer wide latitude to determine that an employee with 
high seniority is nonetheless less able than another employee 
with lower seniority to provide direct patient care on a 
particular tour of duty.  Conversely, however, if the Employer 
wanted to deny a tour of duty to a qualified employee based on 
factors other than direct patient care or clinical competence, § 
7422(b) would provide no defense and seniority would govern the 
assignment, thereby providing fairness and more predictability 
to the assignment process.  Thus, the Union’s proposal ensures, 
to the extent possible in a health care institution, that 
equally qualified employees will have an equal opportunity for 
assignments to desired tours of duty. 
 

In contrast, although the Employer’s proposal states that 
“[s]eniority will be considered,” that consideration would 
always be subordinated to vague concepts such as “assuring 
effective management of the work” and “effective and efficient 
staffing.”  With regard to Title 38 Hybrid employees, the 
Employer’s proposal equates all assignments with the provision 
of direct patient care and clinical competence, even though that 
may not be the case in all circumstances.  Finally, as the 
requirement to abide by the exclusions in 38 U.S.C. § 7422(b) is 
clearly stated in § 29.1, a general provision that applies to 
Article 29 in its entirety, it is not necessary to repeat that 
proscription in § 29.6. 

 
For all these reasons, I have concluded that the Union’s 

proposal will have the beneficial effect of allowing more unit 
employees the opportunity of assignments to desired tours of 
duty, while maintaining the Employer’s rights under 5 U.S.C. § 
7422 and § 7106(a)(2) of the Statute. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



9 
 

DECISION 
 
The parties shall adopt the Union’s proposal to resolve 

their impasse. 
   
 
 
 
 
 
 

Barbara B. Franklin 
       Arbitrator 

 
September 10, 2015 
Washington, D.C. 


